Tips over Brandveiligheid van de Veiligheidsregio Utrecht

logo brandweer

Brandweer Veiligheidsregio Utrecht werkt op allerlei manieren aan uw veiligheid en staat 24 uur per dag voor u klaar. Maar u kunt zelf ook veel voor uw veiligheid doen. Heeft u vragen? Stel ze gerust. Wij geven u graag informatie en advies.

Maart 2015:

Brandweer Veiligheidsregio Utrecht werkt op allerlei manieren aan uw veiligheid en staat 24 uur per dag voor u klaar. Maar u kunt zelf ook veel voor uw veiligheid doen. Heeft u vragen? Stel ze gerust. Wij geven u graag informatie en advies.

Klussen en brandveiligheid

De lente komt er bijna weer aan en gelukkig daarmee ook het mooie weer. Voor veel mensen reden om te gaan klussen in de tuin of in de woning. Bij een aantal klussen kan brand ontstaan als u niet oplet. Hieronder vindt u een aantal tips om dit te voorkomen.

Solderen en lassen

 • soldeer of las alleen op een hittebestendige ondergrond;
 • houdt een gasfles altijd rechtop. Als u dit niet doet, kan er vloeibaar gas ontsnappen. Vloeibaar gas kan een steekvlam veroorzaken;
 • draai de afsluiter van een gasfles altijd dicht als u de gasfles niet meer nodig heeft, ook als u de fles nog wel nodig heeft, maar tijdelijk niet gebruikt;
 • zet een soldeerbout uit als u hem (even) niet gebruikt.

 

Verf afbranden

 • het is veiliger om een elektrische verfföhn te gebruiken, dan een gasbrander. Een gasvlam is namelijk erg heet. Hierdoor kunnen losgekrabde verfbladders snel vlam vatten;
 • gebruikt u toch een gasbrander? Houd dan water en een natte doek bij de hand. Zo kunt u smeulende plekken direct doven;
 • gebruik geen verfbrander op wanden of plafonds met schrootjes;
 • Gaat u verf afbranden van een wand, let dan op of isolatie in de wand is verwerkt. Is dat het geval? Dan kunnen kieren en spleten voor brandgevaarlijke situaties zorgen!

Dakdekken

 • bij dakdekken is een gasbrander onmisbaar. Verwarm de bitumenlaag niet meer dan strikt noodzakelijk: het teerachtige materiaal moet zacht worden, maar mag beslist niet borrelen;
 • houd voor alle zekerheid een emmer water bij de hand;
 • trek altijd rubberen of latex werkhandschoenen aan die van goede kwaliteit zijn. Gloeiende teerspetters kunnen ernstige brandwonden veroorzaken.

 

Stroom

 • rol kabelhaspels/verlengsnoeren altijd helemaal af. Als u dat niet doet, kan de warmte van de kabel niet worden afgevoerd en kan de haspel oververhit raken en gaan branden;
 • sluit nooit teveel apparaten aan op één groep. Als de stop springt, valt alles tegelijk uit. Bovendien kan het leiden tot overbelasting en oververhitting en dus tot kortsluiting.

 Meer informatie over de brandweer vindt u op www.vrubrandweer.nl.

Er is een folder over het onderwerp beschikbaar getiteld ‘Doe het zelven en brandveiligheid’. Deze kunt u downloaden via www.brandweer.nl.

Met vragen kunt u ons bereiken via info@vru.nl.

 

Heeft u werkende rookmelders in huis? Rookmelders redden levens.

 

November 2014:

Schoorsteenbrand

De dagen worden langer en het wordt kouder, een goed moment om de open haard weer eens aan te steken. Hoe gezellig dat moment wordt, hangt niet alleen af van het gezelschap dat zich om de haard verzamelt. Ook het onderhoud van uw schoorsteen draagt daar aan bij.

Jaarlijks ontstaan er in Nederland meer dan tweeduizend schoorsteenbranden. Meestal veroorzaakt door een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal. Hoogste tijd dus om de schoorsteen te laten vegen als dat dit jaar nog niet is gebeurd.

Stookt u in uw kachel of open haard hout, kolen of olie? Dan komen er onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. Ze vormen hier een teerachtige, erg brandbare laag. Daarnaast kan een schoorsteen verstopt raken door bijvoorbeeld een vogelnest, specie of stenen. Hierdoor is er te weinig of geen ‘trek’ meer. De rook komt dan weer terug de kamer in. U loopt dan het risico van een koolmonoxidevergiftiging.

Een schoorsteenveger verwijdert het vuil uit de schoorsteen en controleert op loszittende delen en scheuren.

Wat te doen als er toch een schoorsteenbrand ontstaat?

U herkent een schoorsteenbrand aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Het is belangrijk dat u snel handelt:

 • doof het vuur in de haard met zand (dit voorkomt rook in de kamer);
 • sluit direct hierna de schoorsteenklep;
 • sluit de luchttoevoer van de kachel, of bij een open haard de deurtjes;
 • bel 1-1-2;
 • ventileer direct na het doven van het vuur de kamer (i.v.m. koolmonoxidevorming!).

 

Let op: blus een schoorsteenbrand nooit met water! Doet u dit wel, dan ontstaat er veel stoom. Dit kan zo snel gebeuren dat de druk in het rookkanaal te hoog wordt en de schoorsteen scheurt.

 

Wees voorbereid

 • zorg voor een emmer met zand naast de openhaard/ kachel/ schoorsteen;
 • laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een erkend bedrijf. Gebruikt u de open haard intensief? Laat het dan twee maal per jaar doen. Het beste is om rond mei de schoorsteen te laten controleren op nesten. Rond oktober is het goed om ook de haard te controleren;
 • laat de schoorsteen ook regelmatig controleren op scheuren en lekkage.

 

Blusmiddelen

Wat te doen bij een kleine brand? In veel gevallen kunt u een beginnende brand zelf blussen. Dat kan uiteraard alleen als u weet hoe u dat op een veilige manier kunt doen. Hieronder een paar tips.

De belangrijkste tip

Als eerste en belangrijkste tip adviseren wij u om alleen te blussen als u en uw huisgenoten nog steeds veilig de woning kunnen verlaten. Bij twijfel dus niet blussen, maar iedereen in veiligheid brengen en 112 bellen. Bedenk ook dat rook giftig is en inademen dus gevaarlijk.

Water

Het lijkt heel logisch om brand te blussen met water. Voor brandende olie of brand door een elektrisch apparaat geldt dat echter niet. Gebruik dan een brandblusser of blusdeken.

Gebruik van een blusdeken

Gebruikt u een blusdeken, wikkel dan de punten van de blusdeken rond uw handen. Houdt de blusdeken voor uw lichaam. Bedek de brandhaard vervolgens met de deken. Haal de deken pas weg als het vuur volledig gedoofd en de hitte weg is.

Vlam in de pan

Een vlam in de pan is heel vaak de oorzaak van een woningbrand. Het ontstaat als vet te heet wordt. Leg, bij een vlam in de pan, direct een deksel of een blusdeken op de pan. Zet vervolgens de hittebron en eventuele afzuigkap uit. Zorg dat u altijd een deksel klaar heeft liggen als u kookt. Dan bent u altijd voorbereid.

 

Gebruik van brandblussers

Het is handig om brandblussers in huis te hebben, zeker in de keuken. Brandblussers zijn echter niet voor alle branden geschikt. Op de blusser staat met symbolen aangegeven voor welk soort brand de blusser te gebruiken is. Meestal is dat voor verschillende soorten branden, maar het is belangrijk dat u daarop let als u een blusser koopt.

Met een poederblusser kunt u de meeste beginnende brandjes blussen en ze zijn relatief goedkoop. Echter, elektronische apparatuur kan niet goed tegen het poeder en het poeder is heel moeilijk op te ruimen. Dit maakt ze minder geschikt voor in huis.

Een brandblusser werkt maar heel kort. Nader de brand daarom zo dicht mogelijk en spuit met korte stoten. Richt niet op de vlammen, maar op het materiaal dat brandt.

Meer informatie over de brandweer vindt u op www.vrubrandweer.nl.

Er is een folder over het onderwerp beschikbaar getiteld ‘Een veilige schoorsteen’. Deze kunt u downloaden via www.brandweer.nl.

Met vragen kunt u ons bereiken via info@vru.nl.

Heeft u werkende rookmelders in huis? Rookmelders redden levens!