Nieuws over de begraafplaats.

Nieuws over de begraafplaats.

Concrete plannen voor urnenmuur  6-8-2017

De Dorpsraad is al een tijd in gesprek met de gemeente over de begraafplaats. Dat heeft geleid tot twee acties:
– het ruimen van graven waarvan de huur termijn (al lang) verlopen was,
– het plannen van de aanleg van een columbarium (urnenmuur).
Voor dat laatste heeft mevrouw Kelly Hilhorst van de gemeente op donderdag 27 juli de plannen aan ons (Bert van Walbeek, Abbey Gieske en Reinier Bloemer) toegelicht.
Er is gekozen voor een columbarium met 16 nissen (zie foto van het ontwerp), die, mocht je samen bijgezet willen worden, groot genoeg zijn voor twee urnen. Het columbarium zal tegen de rechter zijmuur (de zuid muur) van het baarhuisje geplaatst worden. Zowel de liggende als de staande wanden zullen van licht grijs graniet gemaakt worden (gevlamd Andes purple); de dekstenen, waar de gegevens van de bijgezette persoon op komt, zullen van donker grijs graniet gemaakt worden (gepolijst dark oriënt). Zie de foto met de twee voorbeeld stenen.
De realisatie van het columbarium zal nog in 2017 plaatsvinden.

**************

IMG_0937

Op de raadscommissie vergadering 11 januari 2017 werd het onderwerp ‘begraafplaatsen’ behandeld. Namens de Dorpsraad heeft Bert van Walbeek daarover meegepraat.
De tarieven voor begraven in Abcoude en Baambrugge zijn verhoogd. Er zijn zelfs tarieven vastgesteld voor het plaatsen van urnen in Baambrugge. Daar blijkt behoefte aan te zijn. Dit onderwerp is al rond 2012 door de inmiddels overleden dorpsgenoot Herman Prenger bij de gemeente aangekaart. Maar een ‘urnenmuur’ of zo iets is er nog helemaal niet in Baambrugge. Op woensdag 25 januari is hierover een overleg gepland tussen de gemeente en de dorpsraad,  op het kerkhof zelf.  We hopen te bereiken dat de gemeente binnen niet al te langen tijd ongeveer vijftien plaatsen voor urnen op de begraafplaats zal realiseren.
Verder is afgesproken dat er in Baambrugge acht graven geruimd worden, zodat er voorlopig voldoende ruimte is voor nieuwe graven. Op donderdag 26 januari besluit de gemeenteraad over deze onderwerpen in de raadsvergadering.